Viktig å huske når du kjøper elbil

Av Bavaria Norge
Bavaria sin visjon er å lede utviklingen og ta bransjen til neste nivå. Når du handler bil eller tjenester hos Bavaria skal du få mye mer enn selve produktet. Vi er spesialister på din BMW.

BMW i3 er en av Norges mest solgte elbiler de siste årene og er en av elbilene på markedet med kortest leveringstid. Vi har derfor meget god kunnskap om hvordan det er å eie en elbil og hva som er smart for deg å velge. Og ikke minst: Hva som er viktig å huske på før du kjøper elbil.

Se vårt utvalg av BMW elbiler.

Her er en oversikt over temaene du kan lese mer om under:

 

ELBILEN MED KORTEST LEVERINGSTID

Leveringstiden er viktig for mange. Når beslutningen er tatt så vil vi gjerne ha bilen så fort som mulig. Det nærmer seg ferie, og du har kanskje planlagt å bruke din nye bil allerede da? Bavaria er stolt over å levere en av markedets modeller med kortest leveringstid.

 

Viktig informasjon til deg som vurderer elbil:

Kan jeg bruke laderen som følger med elbilen til å lade hjemme?

I noen elbiler følger det med en lader som ikke egner seg for daglig bruk. Denne er kun ment som en nødlader. Vi anbefaler derfor at du monterer en ladeboks hjemme som sikrer raskere og riktigere lading til bilen.Det er viktig å bruke en autorisert installatør som kan gi deg råd basert på strømkapasitet og kurser som er tilgjengelig hjemme hos deg

Hvordan påvirker kalde temperaturer lading / hurtiglading og rekkevidden på batteriet?

Kjører du en iskald elbil til en hurtiglader, vil det ta lang tid å fylle opp. Det avhenger både av utetemperaturen og batterienes temperatur. Med driftstemperert batteri går det mye raskere i kaldt vær. Derfor er det avgjørende at elbilen ikke hurtiglades i kaldt vær etter å ha stått frakoblet i lengre tid. Ved hurtiglading inngås en «avtale» mellom lader og bil. Om det er kaldt, vil denne avtalen innebære at ladingen går saktere (effekten i kW settes ned) for å unngå å skade batteriet.

Er det lurt å forvarme bilen før kjøring / lading?

Ladetiden blir vesentlig kortere i kaldt vintervær dersom batteripakken har oppnådd driftstemperatur (tid avhenger av modell, men det holder normalt med noen mils kjøring) eller den er forvarmet (tilgang fra for eksempel BMW Connected app på telefon) via strømnettet. Derfor er det smart å koble til normalladepunkt så ofte som mulig om vinteren. Parkering innendørs er selvsagt også gunstig. Samtidig er det slik at du får den høyeste effekten av hurtiglading når du har lite strøm på batteriet. Jo mer fri kapasitet i batteriet, jo mer kan det ta i mot, før effekten settes mye ned mot slutten av ladesesjonen.

Hvor finner jeg oversikt over ladestasjoner og hurtigladere?

Oversikt over ladestasjoner tilgjengelig finner du både i bilens navigasjonssystem og via hjemmesider som for eksempel www.elbil.no  eller  www.gronnkontakt.no/ladekart. Hurtigladere finner du oversikt over på www.ladestasjoner.no

Ladekartene gir deg fullstendig oversikt over eksisterende ladestasjoner med adresse, ladeoperatør, ladeeffekt, ladekontakter og servicetilbud tilgjengelig i nærheten av ladestasjonen.

Hvordan bruker jeg ladestasjonene?

For å låse opp og bruke nye ladestasjoner, kan du sende SMS til nummeret som står på ladeuttaket, eller bruke ladebrikken fra Elbilforeningen. Du trenger ikke å registrere brikken hos kommunen. Vær oppmerksom på at du må registrere ladebrikken hos enkelte andre ladeoperatører for å kunne bruke brikken på deres ladestasjoner. På eldre ladestasjoner fra 2008 - 2012 må du bruke en nøkkel for å lade. 

Du får ladebrikke ved å kontakte Elbilforeningen, e-post: elbil@elbil.no. Disse ladestasjonene har en type 2-kontakt. Du må ha med ladekabel med type 2 for å lade. Ladeeffekten er inntil 3,6kW (16A).

Hva er reglene for lading om jeg bor i sameie eller borettslag?

Stortinget vedtok lovendring i eierseksjonsloven i fjor sommer, som trådte i kraft 1. januar 2018. Den sier at styret i sameier ikke kan nekte lading uten svært god saklig grunn. Foreløpig gjelder lovendringa sameier, men Stortinget har gitt klare føringer for at tilsvarende skal gjelde borettslag og det forventes justeringer i borettslagsloven i løpet av kort tid. Skepsis fra styret av frykt for stor brannfare ved lading av elbiler er ikke en saklig grunn etter den nye lovendringen. Lading fra vanlige stikkontakter i fellesgarasjer er ikke lovlig.

Hva er de generelle reglene for parkering på kommunale plasser i Norge?

Den nye parkeringsforskriften som trådte i kraft nylig fjerner betalingsfritaket for elbil, men den enkelte kommune kan innføre betalingsfritak på avgiftsbelagte kommunale avgiftsplasser. Sjekk derfor hjemmesiden til din kommune for å finne ut hva som gjelder der du bor. Nedenfor finner du informasjon om gjeldende parkeringsregler i Oslo:

Hvordan fungerer kommunale ladeplasser?

Det er gratis å lade og parkere elbil og ladbare hybridbiler på offentlige ladeplasser merket «for ladbar motorvogn» og «for EL-motorvogn».

Du må bruke urskive (se beskrivelse nedenfor). Du kan stå der like lenge som makstiden på skiltet tillater.

Hva er reglene for kommunale avgiftsbelagte parkeringsplasser i Oslo?

Det er gratis å parkere elbil og hydrogenbil på offentlige parkeringsplasser, inkludert soner for beboerparkering. Du må bruke urskive. Du kan stå der like lenge som makstiden på skiltet tillater. Hybridbiler, inkludert ladbare hybridbiler, må betale parkeringsavgift.

Hvordan fungerer urskiven?

Det er viktig å bruke parkeringsskiven som følger med i startpakken fra Elbilforeningen som alle nye elbiler blir levert med.  Parkeringsskiven klistres på innsiden av frontruten. Når du parkerer på en plass med tidsbegrensning, stiller du urskiven på det tidspunktet du parkerer. Hvis du parkerer på plassen når det ikke er tidsbegrensning, stiller du urskiven på det tidspunktet tidsbegrensningen starter igjen.

Er det gratis å passere bomstasjoner med elbil i hele Norge?

Med AutoPASS-avtale til elbilen eller hydrogenbilen din får du fritak i hele Norge med unntak av passeringer på Svinesund eller fergeoverganger. For å få riktig takst på elbilen eller hydrogenbilen din i hele Norge trenger du AutoPASS-avtale. Autopassavtale og bombrikke bestiller du på fjellinjen.no eller tar kontakt med ditt lokale bomselskap.

Hvordan kan jeg forlenge rekkevidden på elbilen?

Oppgitt testrekkevidde (NEDC) er ofte urealistisk og kan i verste fall halveres under en kald norsk vinter. Ekstrautstyr som varmepumpe, varme i frontrute og rattvarme være gull verdt for å spare strøm til framdrift. Beregn hvor langt du normalt kjører til daglig, har du under 10 mil per dag, klarer du deg utmerket med en elbil.

Har forvarming av elbilen noe for seg?

Varm opp kupeen før du setter deg inn i bilen og begynner å kjøre. Gjør du dette reduseres strømforbruket og gir lenger rekkevidde. Du kan forvarme bilen ved å forhåndsprogrammere tidspunkt i bilen eller via en app som er tilknyttet bilen (tilgjengelig på de fleste elbilmodeller).

Hvor lang er garantien på batteriet i en elbil?

De fleste produsenter gir en garanti på 8 år og mellom 100.000 til 200.000 kilometer på selve batteriet samt en kapasitetsgaranti på mellom 60 til 70%, avhengig av hva som inntreffer først. Se oversikt over garantier for de ulike merkene her.

Har en elbil mye lavere driftskostnader enn en vanlig diesel/bensinbil?

En elbil kan koste mer i innkjøp, men dette sparer du inn igjen med reduserte driftskostnader til strøm, service, bomavgifter, offentlig parkering. I tillegg kan man kjøre i bussfilen under gitte forutsetninger (lokale restriksjoner kan forekomme). 

Bygg og bestill elektriske BMW i3 her.

Artikler i samme kategori